‘De Tjalk wil een schone school zijn!’

Geplaatst op vrijdag 1 mei 2015

Vrijdag 1 mei stond in het teken van ‘schoonmaken’ op OBS De Tjalk in Lelystad. Op de school heerste al enige tijd onvrede over de hygiëne. Na diverse gesprekken en inspanningen bleek er geen verbetering te realiseren.

De medewerkers van De Tjalk hebben hierop zelf het initiatief genomen om te inventariseren hoe zij zo goed mogelijk kunnen bijdragen om de school schoon te maken én schoon te houden. Belangrijk vonden zij, om ook kinderen en ouders hierbij te betrekken en daarom werd besloten om op vrijdag 1 mei een “kick-off” te organiseren.

Op 1 mei om 08.30 uur verzamelden alle leerlingen zich op het schoolplein van de onderbouw. Er waren ook veel ouders aanwezig die bereid waren om mee te helpen. De directeur zou het startsein geven, maar plotseling kwam er ondersteuning van de firma Dusseldorp. Zij kwamen met een vuilnisauto het schoolplein oprijden. Naast de chauffeur en zijn hulp bleken er twee mensen met een witte jas in de auto te zitten. Deze sprongen uit de auto en stelde zich voor aan de 350 leerlingen van De Tjalk. Het bleken “twee professoren van de universiteit van Groningen” die erg kundig waren in schoonmaken.

De professoren vonden dat eerst de directeur en de voorzitter van het College van Bestuur van Stichting SchOOL, die ook aanwezig was, maar eens het goede voorbeeld moesten geven. Deze beide heren werden eerst zorgvuldig afgestoft en kregen vervolgens een witte overall aan. Zij moesten eerst een aantal vuilniszakken met rommel afvoeren en in de vrachtauto van de firma Dusseldorp gooien. Daarna was het de beurt aan een aantal leerlingen. De beide heren van de firma Dusseldorp bleken bereid te helpen en ook de vragen van de leerlingen te beantwoorden. Toen dat gebeurd was gingen alle leerlingen met een schone doek aan de slag in de school.

De kick-off was het startsein voor een grote schoonmaakactie op beide locaties. Alle ruimtes werden zorgvuldig uitgekamd. In de meivakantie zal de school ook onder handen genomen worden. Verschillende bedrijven werken mee om alles weer op orde te krijgen. Na de meivakantie hopen we een frisse start te maken! En de kinderen hopen dat ook. Sarah uit groep 8b hielp enthousiast mee om De Tjalk weer een ‘schone’ school te maken. “Wij hebben vandaag een opening op de onderbouw gehad. Daarbij zijn heel veel vuilniszakken de vuilniswagen ingegaan. De onderbouw is vanochtend al begonnen met hun klas grondig schoon te maken en de bovenbouw heeft dat in de middag gedaan. We hebben alle plakbandjes van de ramen gehaald en de verwarming schoongemaakt. Er is veel gebeurd op de school, het ziet er schoner uit. Dat wordt een schone start op De Tjalk na de meivakantie!” aldus een enthousiaste Sarah.

Schoonmaakactie.Tjalk.1 Schoonmaakactie.Tjalk.2 Schoonmaakactie.Tjalk.3 Schoonmaakactie.Tjalk.4 Schoonmaakactie.Tjalk.5 Schoonmaakactie.Tjalk.6