SIV: Gezonde school / Ik Lekker Fit!?

OBS De Tjalk werkt aan het project “Ik Lekker Fit?!“. Dit een lespakket voor groep 1 t/m 8 op de basisschool en heeft een preventief doel. Kinderen leren alles over gezond eten en bewegen en ze worden zich bewust van de keuzes die ze hierbij maken. Ik Lekker Fit?! zorgt ervoor dat dit op een speelse manier aangeboden wordt.
ilf-logo

Waarom dit project?
De Tjalk vindt het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan een gezonde levensstijl. Wij proberen een gezonde levensstijl dan ook te stimuleren. Onderzoek wijst namelijk uit dat 1 op de 7 kinderen in Nederland overgewicht heeft. In sommige wijken is dat zelfs al 1 op de 3. De verwachting is dat het aantal kinderen met overgewicht de komende jaren snel zal toenemen.Een ongezonde leefstijl zorgt voor gezondheidsrisico’s. Het verhoogt de kans om op latere leeftijd hart- en vaatziekten, artrose, diabetes, gewrichtsproblemen en bepaalde vormen van kanker te krijgen. De oorzaak van over- en ondergewicht ligt in een langdurige verstoring van energie-inname en energieverbruik. De oplossing voor een gezond gewicht moet dan ook voornamelijk worden gezocht in het veranderen van leefstijl. Kinderen die gezond eten en genoeg bewegen, zijn minder vaak ziek, concentreren zich beter en zitten lekkerder in hun vel.

Preventief doel
Ik Lekker Fit!? wil bewegingsarmoede en overgewicht onder de jeugd preventief bestrijden. Bewustwording bij kinderen en ouders is hard nodig.

Positieve boodschap
De boodschap van Lekker Fit! voor de leerlingen is positief: bewegen is leuk. En fit zijn is fijn. Het is zeker niet de bedoeling om kinderen met overgewicht te stigmatiseren.